Slimmer werken,
blije klanten

Wat is het verschil tussen Minitab en SPSS?

Veel mensen kennen SPSS waarschijnlijk wel vanuit hun studie als verplicht onderdeel. Ook hier staat data centraal. Wat is dan het verschil met Minitab en wat maakt welk programma populair? Dat leggen we hier uit.

SPSS

SPSS staat oorspronkelijk voor Statistical Package for the Social Sciences. Het statistische computerprogramma is in eerste instantie ontwikkeld voor de sociale wetenschappen, maar wordt nu ook binnen andere wetenschappen gebruikt.

Net zoals Minitab helpt SPSS bij het verzamelen, invoeren, lezen en analyseren van data. Daarnaast kun je ook met SPSS voorspellen wat er gaat gebeuren zodat je de juiste beslissingen kunt nemen om problemen op te lossen.

Waarvoor gebruik je SPSS?

Zoals eerder vermeld wordt SPSS voornamelijk gebruikt in de sociale wetenschappen. Vooral tijdens onderzoeken is SPSS populair. Zo kun je de betrouwbaarheid van je steekproef controleren en laten zien of de steekproef representatief is voor de populatie die je onderzoekt. Ook kun je de betrouwbaarheid van je resultaten controleren en alle bevindingen eenvoudig laten visualiseren. Natuurlijk zijn er nog veel meer toepassingen van SPSS, maar dit zijn de meest relevante toepassingen.

Het verschil tussen Minitab en SPSS

Minitab en SPSS draaien dus beide om het analyseren en visualiseren van data. Het verschil tussen deze programma’s zit hem in de toepassing. Waar SPSS vaak wordt gebruikt om onderzoeken te controleren en valideren, wordt Minitab meer gebruikt om processen te verbeteren.